Rezervirajte svoj termin

Sodobne zobne proteze

Zobna proteza je idealna rešitev ob izgubi večjega števila zob. Njena fukcija je nadomestiti naravne zobe. Zobne proteze so v sodobnem času doživele velik napredek na področju zagotavljanja trajnosti, udobja, prilgodljivosti in zanesljivosti.

VRSTE ZOBNIH PROTEZ

Sodobna zobna protetika nudi več rešitev za nadomestitev izgubljenih zob. Rešitev so lahko zobna proteza, implantati, zobne krone in zobni mostički.

V osnovi poznamo 3 vrste zobnih protez:

  • TOTALNA SNEMLJIVA ZOBNA PROTEZA
  • DELNA ZOBNA PROTEZA
  • ZOBNA PROTEZA NA IMPLANTATIH

Totalna snemljiva zobna proteza

Totalna snemljiva zobna proteza se uporablja pri izgubi vseh zob. Nadomesti tako vse izgubljene zobe kot izgubljen zobni greben. Lahko služi tudi kot provizorična proteza dokler se stanje v ustih ne umiri in se lahko izdela stalna proteza, najpogosteje na implantatih. Čas, ki je potreben za umiritev stanja v ustni votlini po puljenju (ekstrakciji zob) je od 1 meseca do 1 leta.
Zgornje totalne zobne proteze po navadi ne povzročajo težav, saj se dobro prisesajo na ustno nebo. Več težav je s spodnjimi totalnimi zobnimi protezami, saj zaradi izgube čeljustne kosti ne nudijo zadostne stabilnosti.

Delna zobna proteza

Delna zobna proteza se uporablja za nadomestitev dela manjkajočih zob. Delna zobna proteza je snemna proteza. Čistimo in vzdržujemo jo izven ustne votline. S CAD-CAM tehnologijo odvzamemo odtis vaše čeljusti, da ustvarimo model in na podlagi njega izdelamo delno protezo. Delna zobna proteza zapolni prostor izpadlih zob  in pomaga ohranjati položaj zdravih zob v pravilni legi. Zato je pomembno, da se nemudoma po izgubi zob, odločimo za eno od oblik nadomestistve manjkajočih zob.